Αγάπησε τους αμαρτωλούς, μίσησε όμως τα έργα τους και μην τους καταφρονήσεις για τα ελαττώματα τους, μη τυχόν και εσύ πειρασθείς με παρόμοια κακά. Άγιος Ισαάκ ο ΣύροςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

«Να χαίρεσθε όσα μας περιβάλλουν. Όλα μας διδάσκουν και μας οδηγούν στον Θεό. Όλα γύρω μας είναι σταλαγματιές της αγάπης του Θεού… Όλα είναι άγια, και η θάλασσα και το μπάνιο και το φαγητό. Όλα να τα χαίρεσθε.»

Διαβάζοντας αυτά τα λόγια του π. Πορφυρίου θυμήθηκα κάποια άλλα - εντελώς αντίθετα - που είχα δει γραμμένα, μάλλον από προβληματισμένους αναρχικούς, με μαύρη μπογιά στον τοίχο ενός φαρμακείου. Εκείνα έλεγαν: «Life-style σε χάπια έχετε; Γιατί γεννήθηκα μίζερος και κακομοιριασμένος.» Σκεφτείτε τι καλοκαίρι θα μπορούσε να περάσει ένας τέτοιος άνθρωπος, που ίσως να μην απέχει πολύ από τον διπλανό μας, το φίλο μας ή κι εμάς του ίδιους. Ειδικά η ζωή σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη ή ακόμα χειρότερα η Αθήνα (ο Βόλος αντιστέκεται ακόμα αρκετά, να δούμε για πόσο όμως), καταντάει πολλές φορές ανυπόφορη, κουραστική και τελικά ανούσια. Γι’ αυτό όμως δεν ευθύνεται πάντα ο γύρω κόσμος (εννοώ η φασαρία, τα αυτοκίνητα, οι πολυκατοικίες). Τις περισσότερες φορές είναι η εσωτερική μας διάθεση που μας κουράζει και καταντάμε μίζεροι και κακομοιριασμένοι, όπως έγραφε στον τοίχο, και χάνουμε τον τρόπο να ζούμε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, τον τρόπο της ζωής, αυτό που ειρωνικά ο γράψας ονόμασε life-style!

Παραδόξως κι ο π. Πορφύριος ένα life-style μας προτείνει με τα όμορφα αυτά λόγια του. Το life-style της χαράς και της δοξολογίας για οτιδήποτε μας περιβάλλει, για όλη την κτίση και τον πολιτισμό που υπάρχει γύρω μας. Τώρα το καλοκαίρι θα ‘χουμε χρόνο πολύ (τουλάχιστον περισσότερο απ’ ότι το χειμώνα), οι Πανελλήνιες τέλειωσαν (και όποιες άλλες εξετάσεις), τα σχολεία έκλεισαν.

Κάποιοι θα πάμε βουνό ή θάλασσα, κάποιοι θα μείνουμε εκεί που είμαστε, όλοι όμως - δεν μπορεί - έστω μία μόνο στιγμή θα πάμε καμιά βόλτα προς τη θάλασσα, κάποια εκδρομούλα προς το βουνό, θα ζήσουμε πιο κοντά στη φύση έστω για λίγες στιγμές. Πώς νομίζετε γεμίζουν οι μπαταρίες μας; Σε μια στιγμή αδειάζουμε όλη την κούραση της χρονιά και μες στην ομορφιά ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας ανανεωμένο, νέο και δυνατό. Κι αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί σε κάτι τέτοιες στιγμές είναι πολύ κοντά ο Χριστός. Κρυμμένος και διακριτικός είναι Αυτός που χαρίζει την ανανέωση, την ομορφιά στην κτίση και σε μας, τη χαρά και τη λαχτάρα να χαρούμε και να ζήσουμε όλα αυτά που είναι δικά Του, αλλά δε διστάζει να μας τα χαρίζει καθημερινά και κυρίως απλόχερα. Ας μη χάσουμε τις ευκαιρίες να χαρούμε τα δώρα Του και ν’ αγαπήσουμε Αυτόν, την κτίση, τους άλλους και εμάς τους ίδιους αληθινά, βαθιά και αμετάκλητα! Καλό καλοκαίρι!

 

Ερμιόνη Β.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA