Ο χρόνος της ζωής μας είναι ένα δάνειο που μας χαρίζει ο Θεός. Το δάνειο πρέπει να το επιστρέψουμε σε ένα βιβλιάριο που θα έχει τα έργα μας, καθώς και τα ένσημα που έχουμε κολλήσει σε αυτή την ζωή, για να μας δώσει ο Θεός στη συνέχεια την αιώνια σύνταξη στη Βασιλεία των Ουρανών. Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου ΑνδρέαΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Η Θεία Μετάληψη είναι θέμα ζωής αιωνίου και η μη μετάληψη είναι υπόθεση αιωνίου θανάτου και κολάσεως και επομένως πρέπει να μεταλαμβάνουμε πολύ τακτικά. Ποια προετοιμασία όμως χρειάζεται; Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει σήμερα .Βεβαίως χρειάζεται η νηστεία από υλικές τροφές, όπως ορίζεται από την Εκκλησία γενικότερα και ειδικότερα από τον πνευματικό πατέρα ανάλογα με την υγεία και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Αλλά κυρίως χρειάζεται η Εξομολόγηση, η καθαρότητα της ψυχής, η αγάπη και η συμφιλίωση με όλους πριν από τη Θεία Κοινωνία . Και άλλοτε μιλήσαμε για το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, αλλά και σήμερα θα το επαναλάβουμε, για να πιστεύσουμε βαθειά στην αναγκαιότητά του.

Η Ιερά Εξομολόγηση είναι ένα παρεξηγημένο Μυστήριο της Εκκλησίας μας πολλές είναι οι δικαιολογίες που προβάλλουμε για να μην προσέλθουμε σε αυτό. Θα αναφέρω μερικές. «Ποιος είναι ο ιερεύς», λέμε, «στον οποίο θα πάω να εξομολογηθώ, παρά ένας άνθρωπος σαν και μένα». Ή «Γιατί να πάω να πω τα αμαρτήματά μου στον ιερέα και όχι απευθείας στον Θεό, μπροστά σε μια εικόνα;. Και ακόμη «Τι αμαρτήματα έχω τάχα για να πω, αφού ούτε σκότωσα, ούτε έκλεψα, ούτε έκανα αυτό ή εκείνο».

Θα απαντήσω στις δικαιολογίες αυτές απλά και κατανοητά .

Το Ευαγγέλιο ορίζει ότι μόνο διά του Επισκόπου και με εντολή του Επισκόπου ο Ιερεύς μπορεί να συγχωρεί τις αμαρτίες μας . Μετά την Ανάστασή του ο Χριστός εμφανίστηκε στους μαθητές του και αφού τους ευλόγησε τους είπε : «Πάρτε Πνεύμα άγιο και αν συγχωρείτε τις αμαρτίες κάποιων, να συγχωρούνται σ΄ αυτούς, αν δεν τις συγχωρείτε να μην συγχωρούνται». Φύσηξε, λέγει, πνοή, έδωσε τη χάρη να συγχωρούν ή να μη συγχωρούν οι απόστολοι τις αμαρτίες. Οι απόστολοι μετέδωσαν τη δωρεά στους Επισκόπους με τις χειροτονίες και στη συνέχεια η Εκκλησία με τη διαδοχή τη μεταδίδει στους Επισκόπους της, οι οποίοι συγχωρούν τις αμαρτίες μας. Επειδή όμως οι Επίσκοποι είναι λίγοι για να επαρκέσουν στα εκατομμύρια των πιστών, γι΄ αυτό δίνουν εντολή, ευλογία και χάρη στους Ιερείς να επιτελούν το Μυστήριο.

Δεν πήρε Άγγελος ή Άγιος εξ΄ Ουρανού την εντολή να συγχωρεί τα παραπτώματά μας, αλλά ο Ιερεύς. Αυτό είναι η πίστη της Εκκλησίας μας και οφείλουμε να το δεχτούμε χωρίς αμφισβητήσεις . Αν ήθελε ο Θεός να ακούει απευθείας τα αμαρτήματά μας ή μέσω μιας εικόνας θα έδινε αυτή την εντολή όμως για να νιώθουμε ταπείνωση εξομολογούμενοι τα σφάλματά μας σε έναν συνάνθρωπό μας, γι΄ αυτό και όρισε να συμβαίνει κατ΄ αυτό τον τρόπο. Η ομολογία των λαθών μας και η μετάνοια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγχώρηση γι΄ αυτό και δεν συγχωρούνται τα αμαρτήματά μας με μια ευχή του ιερέως . Είναι απαράδεκτο, αδελφοί μου, να πηγαίνουμε στον ιερέα για μια μόνο ευχή χωρίς εξαγόρευση. Δεν γίνεται τίποτε έτσι «εξομολογείσθε», λέγει, «τα παραπτώματα». Η εξαγόρευση είναι αναγκαία και αναπόφευκτη για να ακολουθήσει το «εύχεσθε για να γιατρευθείτε».

Όσον αφορά την άλλη δικαιολογία, «τι έχω για να εξομολογηθώ», ακούστε, αδελφοί μου. Κανένας άνθρωπος επάνω στη γη δεν μπορεί να ζήσει ούτε μία ώρα χωρίς να αμαρτήσει. Μας βαραίνει η προγονική αμαρτία, αλλά και οι αμαρτίες με τις οποίες λερώνουμε την ψυχή μας μετά το βάπτισμα. Γι΄ αυτό και έχουμε χρέος να μετανιώνουμε για τα αμαρτήματά μας και να ολοκληρώνουμε τη μετάνοια μέσα στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Εκεί ο Θεός δια των χειρών του πνευματικού μας καθαρίζει από κάθε ρύπο. Και αυτό θα συνεχίζεται μέχρι της συντελείας των αιώνων μέσα στην Εκκλησία, ακριβώς για να σώζονται οι άνθρωποι .

Η Ιερά Εξομολόγηση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας άφησε ο Χριστός πριν να αναληφθεί στους ουρανούς, έτσι ώστε κάθε αδύνατος άνθρωπος που αμαρτάνει να σώζεται δια της μετανοίας στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Ποιος τάχα άνθρωπος θα μπορούσε χωρίς την Εξομολόγηση να είναι καθαρός ενώπιον του Θεού με όλη την αδυναμία μας και τη ροπή που έχουμε προς το κακό;

Γι΄ αυτό, αδελφοί μου, μην αμφιβάλλετε και μην απιστείτε στο Μυστήριο. Προσέρχεσθε με ταπείνωση, μετάνοια και ευγνωμοσύνη στο λουτρό της ψυχής, για να την αποπλύνετε από κάθε ρύπο και ακαθαρσία πάντοτε και προπαντός πριν από κάθε θεία Κοινωνία . Δεν αρκεί η νηστεία των τροφών για να κοινωνήσουμε, αλλά είναι αναγκαία η Εξομολόγηση, για να μην κατακριθούμε ότι βάλαμε σε βρώμικο αγγείο το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας . Με πίστη ακράδαντη, με μετάνοια ειλικρινή και με συνείδηση της αναγκαιότητος του Μυστηρίου να εξομολογούμαστε και να προσευχόμαστε, ώστε εξομολογουμένοι και καθαροί να φύγουμε από αυτόν τον κόσμο.

 

Του Βεροίας Παντελεήμονος

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA