"Δεν θέλω να γίνω καλύτερος από κανέναν. Θέλω να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος από τον χθεσινό εαυτό μου." Γέροντας Νεκτάριος ΒιτάληςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

 

 

 

Άρχισε απο  τις 15 Νοεμβρίου η νηστεία για την προετοιμασία της υποδοχής της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές που έδινε ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.

Νηστεία και ονομαστικές εορτές

«Η περιποίηση των ανθρώπων είναι μεγάλη αρετή, η εξάσκηση της οποίας δεν μπορεί να αναστέλλεται κατά τις νηστήσιμες περιόδους. Στο τραπέζι όμως θα παρατίθενται απαραιτήτως νηστήσιμα φαγητά. Μέσα σε κάποια όρια μπορεί να είναι πιο περιποιημένα ή πιο νόστιμα αν θέλουμε να τιμήσουμε κάποιους, απαραιτήτως όμως νηστήσιμα.»

Νηστεία και συνεστιάσεις

Πολλές φορές οι γιορτές και οι συνεστιάσεις γίνονται σε περιόδους νηστείας ή Τετάρτες ή Παρασκευές. Ο Γέροντας ήταν απόλυτος: «Αν θέλετε να λάβετε μέρος σε αυτές τις συνεστιάσεις, έχετε ευλογία, αλλά θα νηστεύετε τρώγοντας ό,τι νηστήσιμο βρείτε. Αν δεν χορτάσετε, φάτε μετά στο σπίτι σας ή στο εστιατόριο. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τη νηστεία, τότε να μην λαμβάνετε μέρος.»

Νηστεία και σκανδαλισμός

Κάποιοι λένε «Δεν πρέπει να νηστεύουμε όταν βρισκόμαστε σε μία συγκέντρωση για να μην στεναχωρήσουμε και να μην σκανδαλίσουμε κάποιους με τη στάση μας. Θα μας σχολιάσουν. Ο ίδιος ο Χριστός δεν είπε να μην δείχνουμε ότι νηστεύουμε όπως οι υποκριτές Φαρισαίοι;». Ο Γέροντας, όμως, απαντούσε: «Όταν νηστεύουμε, όπως κι όταν κάνουμε οποιαδήποτε καλή πράξη, πρέπει να ενεργούμε με ταπεινό φρόνημα, ως «αχρείοι δούλοι», υπακούοντας στις εντολές της Εκκλησίας. Και τούτο ανεξάρτητα αν μας βλέπουν ή δεν μας βλέπουν οι άνθρωποι. Όπως δεν πρέπει να ζητούμε τον έπαινο των ανθρώπων, έτσι δεν πρέπει και να φοβόμαστε τον ψόγο και τα σχόλιά τους όταν κάνουμε το καθήκον μας προς τις εντολές του Θεού. Δεν είναι σωστό να εξαρτώμεθα στο θέμα αυτό από το εάν κάποιος στεναχωρηθεί ή σκανδαλισθεί.

Αν εμείς κάνουμε το καθήκον μας, η ευθύνη του σκανδαλισμού βαρύνει τον σκανδαλιζόμενο, ο οποίος είτε δεν αναγνωρίζει την αυθεντία του Χριστού και της Εκκλησίας Του πάνω στη ζωή μας, είτε προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δική του αδυναμία. Σκεπτόμαστε αυτούς που θα σκανδαλισθούν, όταν μας δουν να νηστεύουμε και δεν υπολογίζουμε αυτούς που θα μας δουν να μην νηστεύουμε, γνωρίζοντας ενδεχομένως τις αρχές και τα πιστεύω μας. Σ’αυτή την τελευταία περίπτωση, η ευθύνη του σκανδαλισμού βαρύνει εξ ολοκλήρου εμάς, διότι εμείς είμαστε οι παραβάτες της εντολής.»

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA