«Εάν, κατευθυνόμενος προς τον στόχο σου, θα σταματάς κάθε φορά, για να ρίξεις πέτρες σε κάθε σκύλο, που σε γαβγίζει, ποτέ δεν θα φτάσεις στον προορισμό σου» Φιόντορ ΝτοστογιέφσκιΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Όλοι μας κάποια στιγμή ζητούμε μια αλλαγή για τη ζωή μας. Σε αυτό το αίτημα η Εκκλησία ανταποκρίνεται ομολογώντας σε όλο τον κόσμο την παρουσία του Ιησού Χριστού ως Υιού και Λόγου του Θεού στην ιστορία την οποία διαρκώς με το αγιαστικό έργο της μεταμορφώνει σε Βασιλεία του Θεού. Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος συγκαταλέγεται στις Θεοφάνειες της Αγίας Τριάδος που ιστορούν το μυστήριο της σωτηρίας από τη φθορά και το θάνατο. Είναι μαρτυρία της καθολικής ανάστασης όλων των ανθρώπων στο τέλος της ιστορίας.

Στην εποχή μας όμως κυριαρχεί έντονα η αμφιβολία για την αλήθεια που ομολογεί η Εκκλησία ως αποτέλεσμα της σύγχυσης και της ταραχής που προκαλείται από τα διάφορα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη επιτείνει και το γεγονός ότι κάποια κέντρα εξουσίας επενδύουν στον θρησκευτικό φανατισμό και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου έχοντας θρησκευτικό ένδυμα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι διαχρονικά η θρησκεία ως φαινόμενο συνίσταται κυρίως στην επιθυμία του ανθρώπου για σωτηρία και λύτρωση από κάποιο κακό. Αντιθέτως η Εκκλησία είναι η πρόσκληση του Θεού σε όλους μας να μεταμορφώσουμε τους εαυτούς μας με την αγιαστική Χάρη του Θεού τις ζωές μας για να απαλλαγούμε από τον κακό εαυτό μας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, εμβάθυνση και βίωση του ευαγγελικού λόγου έμπρακτα για να ξεχωρίσουμε το ψεύτικο που μας συγχύζει και ταράζει την καρδιά από την αλήθεια του χριστιανικού ευαγγελίου που μας ειρηνεύει και νοηματοδοτεί την καθημερινότητα μας. Να έχουμε εμπιστοσύνη στο χριστιανικό κήρυγμα διότι είναι παραδομένο από τον Ίδιο τον Ιησού Χριστό. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι η αδιάλειπτη ομολογία και το μαρτύριο των αγίων της χριστιανικής Εκκλησίας στο γεγονός του Σταυρού και της Αναστάσεως.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι άλλο πράγμα είναι η θρησκεία και άλλο η Εκκλησία. Η εν Χριστώ μεταμόρφωση του εαυτού μας, με άλλες λέξεις ο αγιασμός μας, είναι ένα ιερό έργο στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, ελπίδα, μα πάνω απ' όλα πίστη και αγάπη για τον Ιησού Χριστό και την Εκκλησία. Αυτά μας λέει ο απόστολος Παύλος, αυτή είναι η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας την οποία καλούμαστε ζήσουμε για να είμαστε διαρκώς στη Χάρη και την ευλογία του Θεού.


Δ.Τζαφέρης Θεολόγος

Λαμπαδάριος Ι.Ναού μας

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA