Λες ότι αδικήθηκες πολύ; Δεν έπαθες όμως όσα έπαθε Εκείνος, ο Κύριός σου, που Τον έδεσαν, Τον μαστίγωσαν, Τον ράπιζαν, Τον έφτυναν οι υπηρέτες, υπέμεινε το θάνατο και τι θάνατο; Τον πιο επαίσχυντο... Και όλα αυτά ύστερα από τόσες ευεργεσίες που έκανε... Ιερός ΧρυσόστομοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Καθώς προβάλλει ετούτες τις ημέρες το Μυστήριο της Φάτνης, μας προσφέρει μία πρόσκληση να χαμηλώσουμε το υπεροπτικό μας κεφάλι, και να σκύψουμε όπως έσκυψαν οι Ποιμένες και οι Μάγοι για να περάσουμε την χαμηλή πύλη του σπηλαίου και να συναντήσουμε το νεογέννητο βρέφος τον λυτρωτή του κόσμου αλλά και των καρδιών μας. Ένας από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας ο Ιερός Χρυσόστομος γράφει: «Σκέψου πόσο καταπληκτικό θα σου φαινόταν αν έβλεπες το φωτεινό αστέρι της ημέρας τον ήλιο, ν’ αφήνει την τροχιά του στο αχανές στερέωμα, και να κατεβαίνει στη γη μας, να περπατάει στους δρόμους μας, ανάμεσά μας! Αν αυτό το γεγονός θα εξέπληττε τον καθένα μας πόση κατάπληξη και πόσο θαυμασμό θα πρέπει να νοιώσουμε βλέποντας τον Υπέρλαμπρο Ήλιο, τον ίδιο τον Υιό Του Θεού, να βρίσκεται ανάμεσά μας, φορώντας την ανθρώπινη φύση μας»!

Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι το πιο χαρούμενο μήνυμα για την γη μας και το γλυκό όνομα «Εμμανουήλ» που σημαίνει ο Θεός είναι μαζί μας, μας διαβεβαιώνει ότι ο Θεός είναι κοντά μας, ανάμεσά μας, έτοιμος ν΄ ακούσει τον στεναγμό μας, τα προβλήματά μας, έτοιμος να μας πιάσει απ΄ το χέρι και να μας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα της ζωής μας. Καθώς θα τον δούμε αυτές τις ημέρες σπαργανωμένο στην ταπεινή φάτνη ας σκεφτούμε αυτήν την χαρούμενη πραγματικότητα για να νοιώσουμε την μελαγχολία να ξεθωριάζει και το άγχος να αποτραβιέται από την καρδιά μας. Οι σημερινοί καιροί είναι ίσως οι μοναδικοί στην ιστορία που εμπνέουν φόβο και ο αιώνας μας έχει σαν έμβλημα του δύο μάτια ανθρώπινα γεμάτα ταραχή, που από καιρό σε καιρό μετατρέπονται σε βρύσεις δακρύων . Σ΄ αυτήν την εποχή ανοίγει το σπήλαιο της Βηθλεέμ την φτωχική του πύλη και αφήνει να φανεί η Θεία Μορφή του Βρέφους που από άπειρη αγάπη ήλθε κοντά μας, στην γη μας για να ανεβάσει από την  λάσπη της γης στον ουρανό, για να μας ενώσει με την Θεότητα.

Έσκυψαν σκύβουν και θα σκύβουν πολλοί στην Φάτνη για να δουν το βρέφος Ιησού. Ορισμένοι βλέπουν έναν θαυμαστό διδάσκαλο ή έναν κοινωνικό αναμορφωτή αλλά δεν αγγίζουν το βάθος. Ο Χριστός δεν ήλθε στην γη μόνο για να διδάξει η για να βελτιώσει απλώς τον πολιτισμό. Ήλθε να μας σώσει. Ήλθε να μπει στην καρδιά μας και να την αναμορφώσει. Το μήνυμα του Αγγέλου στους ποιμένες υπήρξε η πρώτη αλλά και η πιο κρυστάλλινη διακήρυξη : «μη φοβάστε, διότι σας αναγγέλλω χαρμόσυνη είδηση, χαρά μεγάλη, η οποία θα είναι χαρά για όλο τον λαό του Θεού. Σας αναγγέλλω ότι εγεννήθη σήμερον για σας Σωτήρας, ο οποίος είναι ο Κύριος και Θεός». Η φάτνη συνδέεται στενά με τον Γολγοθά. Γι΄ αυτό στην Βυζαντινή Αγιογραφία η φάτνη εικονίζεται με Τάφο. Όταν εμείς αντικρίζουμε το Βρέφος μέσα στην Φάτνη, ταυτόχρονα βλέπουμε τον Λυτρωτή που έρχεται να προσφέρει το αίμα του πάνω στο Σταυρό και να ολοκληρώνει την Θεία του αποστολή που είναι η σωτηρία του κόσμου.

Ας σκεφθούμε καλύτερα Το μυστήριο που θα ξετυλιχθεί στα μάτια μας αυτές τις ημέρες. Ας προσπαθήσουμε να το ζήσουμε μέσα στην Λατρεία της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα στην Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία, φέρνοντας το Χρυσό της καρδιάς μας, το Θυμίαμα Των προσευχών μας και τα Σμύρνα της αγίας ζωής μας για να τα προσφέρουμε στον Υιό του Θεού, που για μένα και για σας έγινε άνθρωπος.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA