" Μή νομίζεις ότι τίς προσευχές, τή Θεία Μετάληψη καί τούς άλλους πνευματικούς σου άγώνες, τά χρησιμοποιείς γιά νά πετάξεις τό Σταυρό άπό πάνω σου, άλλά γιά νά τόν σηκώνεις μέ περισσότερη δύναμη καί γιά μεγαλύτερη δόξα τού Χριστού. "Άγιος Νικόδημος ο ΑγιορείτηςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

 

 

«Με το Σταυρό και την Ανάστασή Του ο Θεάνθρωπος Ιησούς νίκησε τον θάνατο και ένωσε πάλι τον άνθρωπο με τον Θεό. Όμως, ο άνθρωπος δεν σώζεται μοιρολατρικά και χωρίς αγώνα. Πρέπει να αγωνιστεί για να ανέβει προς τον Θεό, που του απλώνει το χέρι Του.

Εάν ο άνθρωπος δεν απλώσει τα χέρια του προς τα υψηλά, το χέρι του Θεού θα μείνει μόνο, χωρίς ανταπόκριση στην ουράνια πρόσκληση της θεώσεως. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει η σχέση μας με τον Θεό να είναι σχέση μυστική αλλά και αγαπητική, που θα χαρακτηρίζεται από τον θείο έρωτα. Όσο αγαπούμε τον Χριστό, τόσο μισούμε την αμαρτία. Γι’ αυτό και ο κάθε χριστιανός θα πρέπει να φροντίζει όχι μόνο για τη σωματική νηστεία, αλλά κυρίως για την πνευματική.

Η νηστεία είναι το… χαλινάρι που μας συγκρατεί από κάθε αμαρτία. Η νηστεία είναι η ατμόσφαιρα με το κατάλληλο κλίμα όπου μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι πνευματικοί αγώνες του χριστιανού για την κάθαρση των παθών, την απόκτηση των αγίων αρετών, τον φωτισμό, την θέωση».

 

Αρχιμ. π. Λεόντιος Πετρίδης.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA