" Μή νομίζεις ότι τίς προσευχές, τή Θεία Μετάληψη καί τούς άλλους πνευματικούς σου άγώνες, τά χρησιμοποιείς γιά νά πετάξεις τό Σταυρό άπό πάνω σου, άλλά γιά νά τόν σηκώνεις μέ περισσότερη δύναμη καί γιά μεγαλύτερη δόξα τού Χριστού. "Άγιος Νικόδημος ο ΑγιορείτηςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Δόξα και ευχαριστία στον Ιησού Χριστό, που αναστήθηκε από τους νεκρούς, καθώς και φέτος μας αξίωσε να ζήσουμε μέχρι την εόρτια ημέρα του Αγίου Πάσχα... Όπου και αν βρισκόμαστε, να αφιερώσουμε και να δοξάσουμε αυτήν τη Μεγάλη Ημέρα, διατηρώντας, αγαπητοί μου, τα σύμβολα και τα έθιμα μας. «Ας μη θρηνεί κανείς για τη δυστυχία του - ο Χριστός αναστήθηκε!». Ας θυμηθούμε ότι οι ασκητές που ζούσαν στην έρημο εόρταζαν το Άγιο Πάσχα ακόμη πιο λαμπρά και εκστατικά από τους Χριστιανούς που ζούσαν στις μεγάλες πόλεις, γιατί η πρώτη εγγύηση της χαράς του Πάσχα βρίσκεται μέσα μας, στην εσωτερική διάθεση της καρδιάς μας.

Θυμάμαι πως στη δεκαετία του 1920 στο Κίεβο οι άθεοι οργάνωσαν μια διαμάχη στο θέατρο.Από αυτούς μίλησε ο Λουνατσάρσκι και από τους Ορθοδόξους οι καθηγητές του Πανεπιστήμιου του Κιέβου π. Παύλος Σβετλόφ και π. Ανατόλιος Ζουρακόφσκι. Ο Λουνατσάρσκι στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι ο Χριστός ο Σωτήρας, ως ιστορικό πρόσωπο, δεν υπήρξε καν. Το πλήθος, υποστηρίζοντας τους αθεϊστές, σφύριζε και κάλυπτε τις φωνές των υπερασπιστών της Ορθοδοξίας με τις κραυγές τους. Αλλά τότε ο π. Παύλος ζήτησε την άδεια να πει λίγα λόγια. Υπήρχε σιωπή. «Όλοι εσείς που μαζευτήκατε εδώ γνωρίζετε ότι σήμερα είναι η ημέρα της εορτής του Πάσχα; Χριστός ανέστη!». Με τις λέξεις αυτές σαν ένα ηλεκτρικό ρεύμα να διαπέρασε τις ψυχές των ανθρώπων που βρίσκονταν σε πνευματική χειμερία νάρκη, και ολόκληρο το πλήθος απάντησε δυνατά: «Αληθώς Ανέστη!» Έτσι λοιπόν με αυτόν τον τρόπο οι άθεοι ντροπιάστηκαν από τη γεμάτη χάρη δύναμη της Αναστάσεως του Χριστού.

Συνέβη να διέλθω την Αγία Νύχτα της Αναστάσεως στο σκληρό περιβάλλον της φυλακής και, παρά ταύτα, η καρδιά η δική μου και άλλων φλεγόταν από εκείνη τη χαρά του Πάσχα, όπως οι καρδιές των Αγίων Αποστόλων Λουκά και Κλεόπα, όταν συνάντησαν τον αναστημένο Σωτήρα στο δρόμο προς Εμμαούς (Λουκ. κδ΄, 13-32).

...Υπό το φως της Αναστάσεως του Χριστού, δεν φοβόμαστε οποιαδήποτε σκευωρία του εχθρού, καμία φυσική καταστροφή και άλλους κινδύνους που προέρχονται από τους ορατούς και αοράτους εχθρούς όλης της ανθρωπότητος, οι οποίοι απειλούν ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου του πλανήτη μας. Ο Αναστάς Χριστός έχει αποκτήσει για μας τόσο πλούτο και τέτοια πληρότητα ζωής που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να πάρει μακριά από εμάς. «Μὴ φοβεῖσθε... ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος» (Ματθ. κη΄ 10, 20).

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Πάσχα Χριστού 1970

ΠΗΓΗ krufo-sxoleio

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA