“Πολλοί από τους ανθρώπους καταγίνονται σε διάφορες εφευρέσεις, τέχνες, επιστήμες και ανακαλύψεις. Δεν φρόντισαν, όμως, να εφεύρουν μέσα και μηχανές και μεθόδους με τις οποίες να μεταβαίνουν από τη γη στον ουρανό, από την πρόσκαιρη πατρίδα στην αιώνια”. Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος



Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής είναι βλάσφημος. Όταν ο Στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε (Χρύσανθος) αρνήθηκε και δήλωσε ότι η "Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους".

Αυτή ήταν η πρώτη αντίσταση την ημέρα της κατοχής της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα. Ο ίδιος αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου και όταν τον κάλεσαν (οι Γερμανοί) να τελέσει δοξολογία για την κατοχή της Ελλάδος στους Γερμανούς αρνήθηκε. Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία.

Μανώλης Γλέζος, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης,

δημοσιογράφος,

συγγραφέας και πολιτικός της Αριστεράς

 





Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA